gazdazpanelaku.sk

Chilli papričky – Pestovanie

V tomto článku zosumarizujem informácie, ktoré ma presvedčili, že pestovanie čili je naozaj vďačná záležitosť.

Pestovanie chilli má svoje úskalia tak isto ako pestovanie iných rastlín. Bývajú to nevhodné podmienky, nesprávna starostlivosť, škodcovia alebo choroby. V tomto článku zosumarizujem informácie, ktoré mne veľmi pomohli a ktoré ma presvedčili, že pestovanie chilli je naozaj vďačná záležitosť. Dokonca aj zo sociálneho hľadiska. Pokiaľ ste doteraz váhali či pestovať alebo ste nad tým ani nerozmýšľali, poďme sa spolu pozrieť na kľúč k úspechu.

Odrody

Výber vhodnej odrody je ako vykročenie správnou nohou. Už samotný pôvod chilli papričiek naznačuje aké podmienky by sme im mali zabezpečiť. Najnenáročnejší poddruh na pestovateľské prostredie je Capsicum Annuum. Nebudem vás otravovať botanickými informáciami.

Preto na začiatok jednoznačne odporúčam odrody poddruhu Capsicum Annuum čo je v preklade Paprika ročná. Tieto odrody mám rokmi odskúšané a svojou úrodou mi robia radosť. Darí sa im na okne, balkóne aj na záhradke.

  • Saltillo: papričky sú malé (približne 4 cm), štipľavé (zhruba 25000 SHU), z bielych kvetov dozrievajú plody zo zelenej do krásne červenej. Plody sú na rastline vzpriamené a rastú v malých trsoch.
  • Atzeco: plody sú malé (približne 4 cm) sú mierne štipľavé (aj keď informácie na internete uvádzajú 450000 SHU mám pocit, že je to ďaleko menej). Celá rastlina vrátane listov, kvetov a nezrelých plodov je fialová. Kvety sú nádherné fialové. Plody rastú previsnuté nadol a dozrievajú z čiernej do červenej farby.
  • Jalapeňo Early: nádherné veľké plody (približne 5 až 6 cm) sú len veľmi málo štipľavé. Namiesto pálivosti ponúkajú výnimočnú ovocno-kápiovú chuť. Plody dozrievajú zo zelených do červených a telo majú posiate pozdĺžnymi vráskami. Sú vynikajúce na priamy konzum ku grilovaným špecialitám.

Pokiaľ sa rozhodnete pre druhy a odrody s vyššou pálivosťou, je veľký predpoklad, že budú mať aj vyššie nároky na pestovanie. Tým si v pestovateľských začiatkoch zvýšite riziko neúspechu, ktorý vás môže odradiť od pestovania vlastných papričiek.

Výsev

Väčšina chilli paprík sa vysieva na prelome Januára a Februára. Je to dané tým, že chilli pochádza z oblastí kde je hlavná vegetačná sezóna dlhšia ako u nás v srdci Európy. U nás máme počasie vhodné na pestovanie chilli maximálne 5 – 6 mesiacov. Väčšina čili vyžaduje 6 – 8 mesiacov, niektoré druhy dokonca viac. Preto musíme sadenice predpestovať v chránenom prostredí a neskôr presádzať do voľnej pôdy.

Osivo si v dnešnej dobe zabezpečíte jednoducho. Na trhu je veľa špecializovaných e-shopov. Treba však dávať pozor na kvalitu osiva. Časom sa znižuje jeho klíčivosť. Chilli sa vysieva plytko, tj. 5 mm hlboko. V reále to znamená, že po vysiati na navlhčený substrát, zasypeme semená tenkou vrstvou suchého substrátu a rozprašovačom zvlhčíme. Nevysievame veľmi husto, aby si mladé rastlinky nekonkurovali. Nádobu s výsevom položíme na vnútornú parapetu okna v miestnosti s izbovou teplotou (približne 21°C). Najvhodnejšia orientácia je s výhľadom na juh. Povrch substrátu udržujeme jemne vlhký. Semená bežne vyklíčia po dvoch týždňoch v závislosti od druhu a odrody. Niktoré druhy klíčia po mesiaci, niektoré aj neskôr.

Klíčenie a jednotenie

Keď sa klíčne lístky dostanú nad povrch substrátu, treba im dopriať maximum slnečného (poprípade umelého) svetla. Pri nedostatku svetla rastlinky smerujú rast do výšky čo spôsobí, že rastlina má tenkú stonku, neprirodzene svetlú farbu a jednotlivé poschodia listov sú od seba veľmi vzdialené. To nepriaznivo ovplyvní jej budúci rast a prosperovanie. Rastlinky sa vždy budú prirodzene ťahať za slnkom. Na zmiernenie tohto efektu ohýbania sa rastlín existuje jednoduchý trik: zrkadlová doska pre zintenzívnenie osvitu rastlín.

Keď na rastlinkách vyrastie druhý pár pravých lístkov, môžeme ich začať jednotiť. To znamená, že každú rastlinku presadíme do samostatného kvetináča o veľkosti jogurtového kelímku a tým získame budúcu priesadu. Priesadu ďalej pestujeme na okne až do doby, keď sa vonkajšia denná teplota dostane na úroveň izbovej teploty. Potom začneme rastlinky „otužovať“, čo znamená, že počas slnečného dňa vynesieme rastliny von (na balkón, do skleníka alebo fóliovníka).

Presadenie a pestovanie

Keď pominie riziko prízemných mrazov môžeme presadiť rastliny do voľnej pôdy. V tomto prípade je však slnečné stanovisko nevyhnutnosťou. Rastliny vysádzame do vzájomnej vzdialenosti asi 30 cm. Na balkóne môžeme vzdialenosť minimalizovať kvôli nedostatku miesta. Následná starostlivosť spočíva hlavne v zavlažovaní. Vyvážená zálievka je predpokladom dobrej úrody. Treba sa vyvarovať extrémom. Tak isto ako rastline neprospieva nedostatok vlahy, neprospieva jej ani zamokrenie. Polievame odstátou vlažnou vodou. Na zvýšenie úrody môžeme počas kvitnutia napomáhať v opeľovaní. Jednoducho vatovou tyčinkou pošúchame všetky kvety. Na prihnojovanie používame podľa presvedčenia prírodné alebo priemyselné hnojivá. V čase násady plodov používame hnojivá na podporu plodov, aby sme nepodporovali bujný rast rastliny.

Dozrievanie a zber

Počas dozrievania znížime množstvo zálievky, aby bol substrát iba jemne vlhký poprípade krátkodobo suchý. Tým sa zvyšuje pálivosť plodov. Papričky väčšinou dozrievajú postupne, takže oberáme iba zrelé plody.

Na záver

Myslím, že pri dodržiavaní týchto zopár základných pravidiel, si dokážete dopestovať úrodu papričiek ktorá vás bude hriať nielen pri srdci.

Podeľte sa so mnou o vaše skúsenosti s pestovaním čili. Budem vám vďačný.

Zdroje:
  • www.chilli-shop.sk
  • www.chillichilli.sk

2 komentáre k “Chilli papričky – Pestovanie

  1. Určite by som doporučil pridať do substrátu perlit. Papriky maju rady vzdušnu pôdu. Clánok je jednoduchý, naozaj pre začiatočníkov. Pre mna ako chillimaniaka nič nové, ja uz som si tie začiatky prešiel. Pestovanie chilli v paneláku určite doporučujem 🙂

    1. Ďakujem za komentár Peter.

      S pridávaním perlitu do substrátu pre chilli nemám osobnú skúsenosť, preto som ju nepísal do článku. Ale ďakujem za radu a určite ju vyskúšam v budúcej sezóne. Možno urobím porovnávací pokus. Dík.

      Gazda z paneláku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *