gazdazpanelaku.sk

Cíbiky na paneláku

Spôsob ako si zabezpečiť čerstvé cíbiky po celý rok.

Máte radi “chleba z mascu a z cibulu”? Alebo s cíbikmi? S chlebom vo vajci je to taký tradičný slovenský „fástfút“. Alebo možno v minulosti bol. Pretože dnes už máme viac poznatkov účinkoch nasýtených mastných kyselín na celkové zdravie. Takže na vás nechám výber pečiva aj výber tuku na povrch pečiva, a ja vám ponúknem spôsob, ktorý by nám panelákovým ľuďom mohol zabezpečiť čerstvé cíbiky v priebehu celého roka.

Podľa veľkého množstva článkov na internete si čerstvé cíbiky vieme na paneláku zabezpečiť po celý rok. Vraj k tomu potrebujeme iba cibuľu, pohár a vodu. Ak máte na paneláku aspoň jednu z týchto troch vecí, tak polovicu úspechu by ste mali mať za sebou. Pozrime sa spolu na postup ktorý nám ponúkol internet.

Cibuľa

Na druhu cibule vôbec nezáleží. Môže byť žltá, červená, biela aj zimná. Vhodnejšia je cibuľa, ktorú už máme dlho v špajzi. Takáto cibuľa už pravdepodobne začína klíčiť a to potrebujeme. Veľkosť cibule je podstatná iba pre výber vhodného pohára.

Z cibule odkrojte spodnú polovicu. To je tá, ktorá má korienky. Aj keď sú korienky suché, cibuľa začne tvoriť nové už na druhý deň po ponorení do vody. Suché korienky stačí zostrihnúť nakrátko. Taktiež ošúpeme najvrchnejšiu suchú vrstvu cibule.

Pohár

Môžeme použiť akýkoľvek pohár. Či už priehľadný sklenený alebo nepriehľadný keramický. Priehľadný má tú výhodu, že môžete priebežne sledovať rast korienkov. Priemer pohára musí byť samozrejme menší oproti priemeru cibule. Cibuľa po pár dňoch mierne zoschne a stratí časť objemu. Môže sa stať, že padne do pohára. To by mohlo spustiť rast plesní a to je nežiadúce.

Voda

Do pohára nalejeme toľko vody, aby siahala po miesto odkiaľ vyrastajú korene. Malo by byť celé ponorené, ale zbytok cibule ostane nad hladinou. Už na druhý alebo tretí deň začnú vyrastať nové korene. Voda sa začne po pár dňoch kaliť, preto treba vodu pravidelne každý tretí deň meniť.

Za ďalšie dva – tri týždne by sme mali okoštovať vlastné cíbiky. S čerstvým chlebom a pomazánkou je to vynikajúci štart do nového dňa.


Pokus

Rozhodol som sa pre jednoduchý pokus. Chcem overiť pravdivosť tohto jednoduchého triku. Taktiež chcem vyskúšať akú veľkú časť cibule potrebujem na to, aby som si dokázal vypestovať cíbiky čo najefektívnejšie. To znamená, že chcem vedieť, či pri varení stačí odložiť 1/4 cibule, alebo musím odložiť väčšiu časť cibule.

Preto som si pripravil dve cibule:

  • prvú som zrezal tak, aby s koreňmi ostali približne 3/4 cibule
  • druhú som zrezal tak, aby s koreňmi ostala iba 1/4 cibule

Nižšie budem priebežne pridávať stav môjho pokusu.


11.4.2020 – príprava

Pripravil som poháre a cibuľu. Cibuľu som ponoril do vody tak, aby boli namočené iba korienky. Položil som obidva poháre na parapetu okna kde sú vystavené dopoludňajšiemu slnku.


18.4.2020 – prvý náznak listov

Po siedmych dňoch sa menšia cibuľa zmenšila svoj objem tak, že začala prepadávať do pohára. Preto som ju podložil plastovým “lievikom”, ktorý som vyrezal z fľaše od minerálky. Obidve cibule spustili do vody korene. Je vidieť, že väčšia cibuľa má bohatší koreňový bal ako menšia.


20.4.2020 – plieseň na jednej z cibulí

Po deviatich dňoch od začiatku pokusu sa na menšej cibuli objavila plieseň. Predpokladal som, že na dopestovanie cíbikov bude treba veľkú časť cibule. Preto vyraďujem z pokusu menšiu časť cibule a hodnotím ju ako nevhodnú na dopestovanie cíbikov. Druhá cibuľa je v poriadku a pokračuje v pokuse.


15.5.2020 – ukončenie pokusu

Približne po mesiaci od začiatku pokusu má druhá cibuľa krásne dlhé cíbiky pripravene na konzumáciu. Ale… Je tu jedno ale: na spodnej časti cibule sa opäť objavila biela plieseň. Je to pre mňa dôvod na ukončenie pokusu. Nie som odborník na pliesne a odjakživa mám plieseň spojenú s negatívnymi účinkami.


Záver

Ako nápad ma tento trik zaujal. Predstava ako si z malého odrezku cibule dopestujem cíbiky ma prinútila vyskúšať to. Ak by to bola pravda, bolo by to super. Ale ako to už na internete chodí, veľa vecí nieje celkom pravdivých. Tak je to pravdepodobne aj v prípade tohto jednoduchého triku. Áno, z cibule vyrastú cíbiky – čo je veľké plus, ale na druhú stranu si v byte založíte „laboratórium“ na pestovanie pliesní. Vdychovať spóry pliesni mi príde ako vysoká cena za niekoľko cíbikov mesačne.

Samozrejme rozhodnutie nechám na vás. Chcel som vám tento nápad ponúknuť ako možnosť. Sám som si ho odskúšal a tak namiesto cudzieho nápadu som vám ponúkol svoju skúsenosť. Možno som niekde urobil chybu, možno sa mýlim a ak viete kde som chybu urobil alebo v čom sa mýlim, prosím vás, napíšte mi to do komentára. Ďakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *